< Groepspraktijk Connosco

Dry needling

coretraining

Dry needling is een nieuwe behandeling waarbij pijnlijke spieren aangeprikt worden met een fijne naald. Het doel is om deze snel en langdurig te laten ontspannen. Bij deze methode behandelt men heel gericht triggerpoints in bepaalde spieren. Triggerpoints of spierknopen zijn lokale verkrampingen in spieren, die door gebrek aan doorbloeding en zuurstof, overgevoelig worden. Ze kunnen pijnklachten, stijfheid, krachtsverlies en bewegingsbeperkingen veroorzaken. 

 Hoe ontstaat een triggerpoint?
- Verkeerde houding
- Herhaaldelijk uitvoeren van eenzelfde beweging
- Het langdurig aanspannen van spieren (bv. zitten met opgetrokken schouders)
- Lichamelijke kenmerken (beenlengteverschil, platvoeten, zwakkere spieren, ...)
- Valpartij
- Stress (is eerder een onderhoudende factor van triggerpoints) 

 Hoe voelt het?
Eens de triggerpoint wordt aangeprikt, voelt u een krampgevoel (= ‘een twitch’) dat snel weggaat. Ervaart u uitstralingspijn? Dat is een goed teken, want dit bevestigt dat het triggerpoint de klachten veroorzaakt. Hierna gaat uw spier ontspannen.  

 Wat na de behandeling?
De nabehandeling bestaat uit stretchoefeningen. Daarnaast zijn er ook enkele adviezen die u kan opvolgen voor maximaal resultaat. Ten eerste is het belangrijk om de spieren goed warm te houden. Verder moet u voor, tijdens en na de behandeling voldoende water drinken. Ook mag u twee dagen niet sporten of gewichten heffen.

Het is mogelijk dat er na de behandeling stijfheid in de aangeprikte spieren optreedt. Dit kan de eerste twee dagen duren. Dit is een normale reactie na een dry needling behandeling.